Gebelik

DOĞUM ÖNCESİ KONTROLLER

Gebeliğin 14. Haftasından önce ilk izlem yapılmalıdır.

  • Gebeliğin 11-14. haftaları arası ikili test (Down Sendromu tarama testi)
  • Gebeliğin 16-18. hafta arasında üçlü test (Down Sendromu, omuriliği açıklığı ve Trizomi 18 riski araştırılır.)
  • Şayet yukarıda test sonuçları şüpheli ise veya ileri anne yaşı (+35) var ise; gebelik haftasına göre korionvillüs biyopsisi veya amniyosentez önerilir

 İkinci izlem; gebeliğin 18 – 24. Haftaları arasında yapılmalıdır.

  • 22-24. haftalarda 2 .düzey veya 4 boyutlu USG ve Doppler tetkiki ile bebeğin anomali riskini azaltmasının belirlenmesine çalışılır.
  • 24-28. haftalar arası anne adayına şeker yüklemesi yapılır. Böylelikle gebelik diyabeti olup olmadığı saptanarak gerekli tedavi önerilir.

 Üçüncü izlem; Gebeliğin 30 – 32. Haftaları arasında yapılmalıdır.

  • Gebelikteki risk faktörüne göre yaklaşık 32. haftadan itibaren Non-Stress Test (NST) uygulanabilir. Bu test ile bebeğin kalp atışı düzeni ve rahimde kasılma (kontraksiyon) olup olmadığı belirlenir.

  Dördüncü izlem ise 36 – 38. Haftaları arasında olmalıdır.

  • Doğuma en yakın olan dönemdir. Bu dönemden sonra daha sık hastaneye gelmeniz gerekecektir.

  İdrar Tahlili: idrar tahlili vücudunuz işleyişi hakkında doktorunuza önemli

bilgiler sunar

Kan tahlili; Doktorunuzla ilk görüşmenizde kan sayımınız ve fetal

enfeksiyonlara yönelik kan testleriniz yapılır.

Diğer tahliller: Ultrasonografik kontroller, bebeğin sağlıklı gelişimi için yapılır.

GEBELİKTE SIK KARŞILAŞILAN PROBLEMLER

Bulantı: ilk 3 ay içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur. Sık aralarla az miktarda yemeli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Kilo alımınızı ve sıvı kaybetmenize neden olan boyutlarda ise doktorunuza başvurunuz.

Yorgunluk: Gün içinde kısa istirahatlar yapılmalıdır.

Bacak Krampları: Özellikle gece krampları rahatsızlık verebilir.  Bacağınızı gergin tutun ve ayak parmaklarınızı dizlerinize doğru kıvırın. Bunları önlemek için bol su içmelisiniz. Doktorunuza danışarak magnezyum ve kalsiyum desteği alabilirsiniz.

Varisler: Büyüyen rahmin toplardamarlar üzerine baskısı bacaklarınızdaki kan dolaşımınızı yavaşlatabilir. Doğumdan sonra azalacaktır. Uzun sure ayakta durmamaya dikkat edin. Yürüyüş kan dolaşımınızı hızlandıracaktır.

Bel ağrıları: Taşımakta olduğunuz artan kilolar nedeniyle bel omurgalarınız aksı değişikliğe uğrar. Sırtınızı dik tutun, bel boşluğunuzu destekleyin, yürüyüş, yüzme sporları yaparak kilonuzu kontrole alın.

Nefes darlığı: Gebeliğiniz ilerledikçe efor kapasiteniz azalacaktır. Merdivenleri yavaş çıkın ve derin nefes alın.

Mide Yanması: Gebeliğin ilerlemesiyle mide yukarı doğru itilir ve mide yemek borusu arasındaki kaslar zayıflar. Bu nedenle hazımsızlık, yanma ve ekşimesi sık görülür. Doktorunuza başvurunuz.

İdrar: Sık sık idrar yapma isteği normaldir, idrar yaparken yanma, ağrı hissederseniz mutlaka doktorunuza bildiriniz.

Kabızlık: Sıkça görülmektedir. Bol sıvı tüketmek,  meyve ve sebze lifli gıdalar almak rahatlatacaktır.

Ödem: Bacaklarınızı yüksekte tutarak dinlendirin. Gebeliğinizin 20. haftasından itibaren bacaklarınızdan kalbe dönen kan akımını engellememek için sol yan yatılmalıdır.

GEBELİKTE BESLENME

  • Yemeklerinizi çeşitlendirmeli, ama aynı zamanda şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durmaya, ağırlıklı olarak proteinli ve lifli gıdalar tüketmelisiniz.
  • Günde 1 bardak süt ve 1 kase yoğurt kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacaktır.
  • Ara öğünlerinizde meyve, kuruyemiş tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Günde en az 2 litre su içmelisiniz.
  • Çiğ et ürünleri yememelisiniz.
  • Gebe olduğunuz için sadece ekstra 300 kaloriye ihtiyacınız vardır.
  • Kalori hesabınızı kontrol altında tutarak kilo almanızı engelleyebilirsiniz.

GEBELİKTE CİNSEL AKTİVİTE

Cinsel aktivite gebelik sırasında normaldir, bebeğinize sakıncalı değildir. Ancak düşük veya doğum tehdidi, su kesesinin acık olması gibi sakıncalı durumlarda doktorunuza danışmalısınız.

GEBELİKTE EGZERSİZ

Rahat ve düzenli fiziksel aktivitelere ve egzersizlere gebeliğiniz süresince devam edebilirsiniz. Aktif olmak kendinizi daha iyi hissettirir ve doğumunuzun kolay geçmesini sağlar.

           Yürüyüş ve yüzme en iyi seçeneklerdir. Plates, yoga bedene hem elastikiyet hem de derin nefes alma yöntemlerini geliştirir

GEBELİKTE HİJYEN

Gebelikte hormonların etkisiyle anne adayları daha çok terlerler. Bu nedenle de özellikle yaz aylarında günde birkaç kez duş alma ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Vajinal Hijyen: Gebelikte artan hormonlara bağlı olarak vajinal salgılarda artış söz konusudur.  Vajinit ( Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır.) düşündüren bir akıntı söz konusu olmadığı sürece günlük ped kullanmak dışında yapmanız gereken bir şey yoktur.

Meme Bakımı: Gebeliginiz arttıkça memelerinizdeki büyümeyi fark edeceksiniz. Memelerinizi alttan iyi destekleyecek, büyüklüklerine uyan, meme uçlarına sürtünme yapmayan bir sutyen seçmelisiniz. Gebelik arttıkça meme uçlarınızdan akıntı gelmesi normaldir, nemli ıslatılmış bezle temizlik yapılmalı.

Diş Bakımı: Gebeliğiniz boyunca dişlerinizi günde en az 1 kez fırçalamalısınız, çok fazla asitli ve şekerli gıdalardan sakınınız.

Cilt bakımı: Gebeliğiniz boyunca cildinizde kuruma, yüzünüzde lekelenme ve bedeninizin büyümesi nedeniyle elastikiyetiniz kaybolarak çatlaklar oluşabilir. Bedeninizi sürekli nemlendirmeli, badem yağı kullanımı önerilir

GEBELİKTE İLAÇ KULLANIMI

Hemen her kadın gebeliği planladığı anda veya gebelik döneminde çeşitli nedenlerle ilaç kullanmak durumunda, kalabilir.

İlaç kullanımında uygulamanız gereken temel kural, doktora danışmadan vitaminler de dahil hiç bir ilacı kullanmamak ve herhangi bir doktor muayenesinde ilaç yazılmadan önce değerlendirmeyi yapan doktora gebelik

İhtimalini ya da gebe olduğunuzu söylemektir.

DOĞUM SİNYALLERİ

Vajinal kanama ya da suyun gelmesi sancılarınızın 5 dakikadan daha az zamanda, uzun kasılmalar olması. Kasılmalarınızın dinlenmeyle ya da pozisyon değiştirmeyle geçmemesi

DOĞUM ÇANTASI HAZIRLIĞI;

 Kendiniz için; iç çamaşırı, 2 gecelik, diş ve saç fırçanız yeterli olacaktır. Hijyen gereksinimleriniz için pamuklu iç çamaşırı ve ped koymanız önemlidir.

 Bebeğiniz için ise;

En küçük boy çocuk bezi (1 paket).  Islak mendil (alerjik testi yapılmış olan markalar tercih edilmelidir. Zıbın (3 adet), uzun kollu, bacaklı body (tulum) veya pijama (3 adet), başlık (2 adet), patik (2 çift), çorap (3 çift), eldiven (2 çift), mevsime uygun yelek veya hırka (1-2 adet), bebek battaniyesi (1-2 adet), yumuşak küçük havlu (4-5 adet), kirli çamaşır torbası (1 adet)